Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

maandag 30 januari 2012

Voortdurend onderweg!


We zijn nu ruim 1 week in Malawi en kijken terug op een bewogen tijd.
We zijn nog nooit zoveel onderweg geweest! Eerst een half jaar opleiding in NL waarin we veel hebben gereisd en daarna de grote reis naar Malawi. Het is allemaal heel goed gegaan, ook  met de kinderen. Afzwaaien op Schiphol met 12 koffers!! ruimbagage en daarnaast de handbagage was een hele klus. Gelukkig reisde Rianne Meerkerk (juf voor de kids) gelijk met ons mee, daar hebben we heel veel hulp aan gehad en nog steeds.
We hebben de zon zien opgaan boven Afrika (zoals in het lied van Elly en Rikkert)


Na de nachtvlucht naar Kenia, zijn we ´s morgens doorgereisd naar Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Daar hebben we ons door de douane geklets (anders moesten alle koffers open). Buiten stond Martijn vd Boogaart (collega GZB) ons op te wachten. Hij had een karretje geregeld voor alle bagage. De avond ervoor was die pas reisklaar. Er was namelijk een ´klein probleem met het licht´. Bleek dat hele lichtbak van de aanhangwagen weg was...
Later zetten we op de blog nog wat foto´s / filmpjes van de autorit van Lilongwe naar Ekwendeni


De eerste indrukken waren de mensen langs de weg: lopend op weg naar wie zal het zeggen. Voordurend zien we hier mensen onderweg, met en zonder bagage, met en zonder doel, met en zonder schoenen, voordurend onderweg. Dat zijn we zelf ook, maar daar sta je niet zo vaak bij stil.
Bij aankomst stond er heerlijke macaroni klaar van Anneke. En toen gauw naar het Guesthouse, dit is een bron van inkomsten voor een afdeling van de kerk.
Zaterdagochtend dachten we een echte Afrikaanse regenbui mee te maken. We zagen en hoorden een heleboel water voor ons raam naar beneden komen. Maar een minuutje later stapte Rianne kurkdroog bij ons binnen. Wat bleek, de boiler steeg zo ongeveer op met als gevolg lekkage. (emmers op de bedden, boiler uit en niks meer aan het handje zij onze gastheer...).


1e zondag, we gingen ons voorstellen in het Tumbuka! Een echte Afrikaanse kerkdienst met veel zingen, zelfs verschillende koortjes en het samen opzeggen van de geloofsbelijdenis. Het was de Engelstalige dienst waar ook studenten uit het hele land zitten, maar ook veel lokale Tumbuka´s. Het begon om 8 uur voor de Tumbukadienst van 10 uur.

Verder gingen we langs allerlei officials: de burgemeester van de missiepost (maar ook de plaatselijke dominee) + een bezoek aan het hoofd van de noordelijke synode. Daarna de aanvraag voor een werkvergunning in gang gezet.

Martijn heeft ons wegwijs gemaakt in de stad Mzuzu, ongeveer 20 minuten van Ekwendeni. Daar zijn we nu een aantal keer geweest voor de aanschaf van een koelkast, wasmachine en waterfilter + shoppen. Daar gaat toch wel zeker 2x zoveel tijd inzitten als in NL. Wel leuk dat je kunt afdingen :)
Je kunt hier zelfs pinnen. Omdat de Malawi Kwacha niet zoveel waard is loop je dus met een hele stapel geld rond. Niet echt praktisch. Dus hebben we gelijk een rekening geopend, zodat je de grotere bedragen kunt afdoen met een chequeboek.

Woensdag besloten we te verhuizen naar ons eigen huis! Niet alles was af, maar we wilden heel graag een eigen stekje om de rust in ons gezin weer wat terug te krijgen. Het rook nog erg naar de verf. De hele verdere week en deze week zijn er nog allerlei klusjesmannen geweest. om dingen te repareren. Bijvoorbeeld een door termieten half opgegeten kozijn. Heel wonderlijk hoe ze het hier aanpakken...´houtje touwtje´, maar het werkt allemaal wel na verloop van een hele tijd ... soms moeten ze wel 3x terugkomen.
Settelen kost tijd en energie, ontwortelen is heftig! Alles is nieuw en anders, kamperen in je eigen huis is niet altijd leuk. Zeker niet als je erg gehecht bent aan je familie en vrienden-vriendinnen! We hebben het goed, van veel gemakken voorzien.: warm en koud stromend water, (meestal) electriciteit, (bijna) ADSL internet, een prachtig huis met een grote tuin. Toch voelen we ons nog niet echt thuis en merken we dat de kinderen hun gewone dingen en contacten erg missen. Graag jullie blijvend gebed gevraagd. Bedankt voor alle reacties rond onze uitzending en bij onze aankomst! Dat doet ons goed.

We hoorden dat het in NL heeft gesneeuwd?! We zijn benieuwd naar jullie verhalen...


10 opmerkingen:

 1. hee lucas ik ben gijs en jij bent cool. hoe gaat het in malawi? ik zag je op het filmpje. hier heeft het gesneeuwd leuk he!

  groetjes gijs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha reizigers!
  Wat leuk om jullie eerste ervaringen te lezen! Met die super zonsopgang-foto hebben jullie een mooie start voor je fotoboek;-) Fijn dat jullie inmiddels al in je eigen huis zitten. Veel energie en kracht voor de komende tijd toegebeden!(daar is jullie boekenlegger vd uitzenddienst een handige reminder voor..) Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo familie,
  Leuk om jullie verhalen te lezen!
  Goed om jou, Tjerk, ook weer te zien.
  We hebben regelmatig aan jullie gedacht en gekeken of er al nieuws was op het blog.
  Hier is vanmiddag sneeuw gevallen. De komende dagen wordt veel vorst verwacht. Richting de vrijdag en het weekend zelfs strenge vorst.
  Een schril contrast met de crocussen en de eerste grutto's die ook deze week al weer zijn gezien.
  De nabijheid van de Heere toegewenst in alle nieuwe dingen die op jullie afkomen.
  We blijven jullie blog volgen.
  Groeten,
  Gerard en Heleen Roest

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey lieve broer en zuster,

  Fijn om wat van jullie te lezen.
  Hoop dat jullie snel thuis zijn in Malawi.
  Ralf

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Tjerk&Marieke,

  Wat leuk om op deze manier op de hoogte te blijven van jullie nieuwe leven in Malawi. Ik las het webadres in de kerkbode bij mn ouders ;).
  Sterkte met inburgeren en veel zegen op jullie werk!!

  Groetjes José

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Tjerk en Marieke,

  Wat leuk om na zo'n korte periode al een leuk verslag en mooie foto's te zien van jullie in Malawi.
  Fijn dat jullie huis nu bewoonbaar is. Al is dat met die verflucht natuurlijk wel even niet zo prettig. Even goed luchten dan zal het wel snel minder worden.
  Ik lees een beetje jullie heimwee door de regels heen. En dat zal waarschijnlijk voor het grootste gedeelte nij de kinderen het geval zijn. Hoop dat Rianne er wel raad mee weet en de kinderen snel een regelmatig dagritme kan bezorgen.
  Alle nieuwe indrukken zullen wel een heleboel energie van jullie vergen, maar het zal ook wel heel fijn zijn om nu op de plek te zijn waar je al zo lang voor bezig bent geweest.

  In ons huis wordt er veel voor jullie gebeden. Renze en Jouke vinden het wel heel speciaal dat ze een oom en tante in Malawi hebben. En ze missen hun neefjes en nichtje best wel. (je moet er wel eerst voor naar een ander continent gaan maar vooruit)

  Hier gaat het goed. Het heeft hier inderdaad gesneeuwd. Maar al veeg je al het sneeuw van de hele straat bij elkaar dan heb je nog geen sneeuwpop. maar het ziet er wel echt winters uit. De jongens vegen heel ijverig alles bij elkaar om vervolgens een mooie sneeuwbal tegen mijn schone ramen te gooien. Toch leuk, nog een klein beetje winter.
  Jelle is een beetje ziek. (een buikgriepje waar heel veel mensen last van schijnen te hebben ) Een voordeel... hij slaapt een gat in de middag.
  Anne had nog een leuk nieuwtje, maar dat ga ik natuurlijk niet verklappen. Misschien hebben jullie het ook al gehoord.

  We hopen dat jullie snel je draai zullen vinden en dat het settelen niet te zwaar zal vallen.

  Mooie foto's trouwens. En wat staat dat pak je goed. Maar in een korte broek mag je er ook best wezen hoor.
  Marieke, succes met stoffen, opvoeden, vrienden maken, kokkerellen, achter je kinderen aan rennen, je huis opruimen, spullen een plekje geven, goed voor je zelf zorgen. wat dat betreft is het hier niet anders.

  Liefs Hester

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Lucas,

  Ik kom net buiten vandaan uit de sneeuw en vind het wel erg koud buiten gevoelstemp -10 en zei tegen mama dat ik Lucas in Malawi wil zien en toen zagen wij jullie berichten. leuk om de foto's en het filmpje te zien.
  Ik mis je wel hoor op de club!! Lucas komt toch ook? zei ik. maar mijn mama zegt dat jij heel ver weg bent.
  Wij hebben over de molen gewerkt en een molen gemaakt die kan draaien en zijn zelfs bij een echte molen geweest bij korenmolen De Hoop en de wieken gingen heel hard rond, we mochten helemaal naar boven in de molen op een klein stijl trapje, mama en mijn oma hebben ons naar boven gedragen.
  Vind jij het leuk in Malawi? Ik hoop het wel. en dat je daar nieuwe vriendjes krijgt.
  's avonds als ik naar bed ga doe ik voor jou bidden en voor Malawi en dan komt iedereen Tjerk, Marieke, Neelke Aron en Boaz (wat mooi dat een kind dat al doet) en de Heere Jezus bidt ook voor ons allemaal.
  We zullen een paar foto's mailen naar jullie dan kan je zien wat wij op de club gedaan hebben.

  knuffel van je vriendje Aron

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Vissertjes!

  Ja, het zal best wennen zijn in jullie nieuwe huis!
  Heel wat anders als hier in Nederland.
  Maar ik geloof zeker dat jullie je er over een poosje
  best thuis zullen voelen!

  Hier sneeuwt het momenteel heel erg hard;
  en van schaatsen komt nu niet veel meer!
  Vanmorgen bijvoorbeeld waren er nog aardig wat mensen
  op het ijs.

  Ook is het hier best koud; ongeveer 5 graden onder 0.
  Wel even wat anders dan bij jullie, zeker!?
  Al denk ik dat jullie daar ook best wel even aan zullen
  moeten wennen.

  Zeg, we zullen aan jullie blijven denken en voor jullie bidden;
  Piet, Mieke en Sanne Korporaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vissers,

  Leuk en mooi om over jullie belevenissen te lezen. Probeer als gezin eerst goed te zettelen. We blijven jullie volgen en op de Driestar gaat je naam weer in het rond Tjerk.
  gr
  Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo allemaal, al ben ik niet zo handig met een computer op zo'n weblog reageren kan iedereen dus bij deze namens ons vanuit een heel koud Bleskensgraaf (vannacht was het -15 !!) een warme groet !!
  Mooi om te lezen dat jullie je aan het "settelen" zijn, al gaat dit dus ook gepaard met het gemis van familie en vrienden... Hopenlijk hebben de kinderen hun weg ook snel gevonden.
  Fijn dat de reis goed verlopen is, er zijn hier heel veel mensen in gedachten bij jullie geweest die dag en natuurlijk nog steeds..
  Groetjes ook aan Rianne, God's beschermende en zegenende handen toegebeden.

  Martin en Edith,
  Laura, Evelyne en Sander Verhoeven.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.