Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

dinsdag 7 februari 2012

sunday afternoon prayers
Dinsdagmiddag 7 januari kwart voor 3. Ik zit in de kamer en besluit even een stukje voor de blog te schrijven voor ik koffie ga zetten voor een handvol mannen die bezig zijn om de veranda te maken.
Tjerk is al een paar uur weg naar de stad Mzuzu om dingen te regelen en inkopen te doen. Die stad is ongeveeer 20 min. met de auto hiervandaan. Heen heeft hij mee kunnen rijden en terug komt hij met een taxi of wat daar voor door moet gaan. Het zal handig zijn als we zelf een auto hebben. Verder ben ik in huis allleen met Boaz die om me heen speelt en Lucas doet zijn middagdutje. De vrouw die in huis helpt- mamma (=mevrouw) Rachel -was er vanochtend. Zij veegt elke morgen het huis en dweilt. Verder helpt ze met de was, strijk en de afwas. De 2 jongens die in de tuin helpen zijn er nu niet, omdat er 1 ziek naar huis is gegaan. Hij dacht dat hij malaria had en hij had last van zijn kies. Hier in Ekwendeni is geen tandarts. Hij kan donderdag terecht in Mzuzu bij de tandarts. Daarom vroeg hij alvast zijn loon om dan de tandarts te kunnen betalen. Daar kwam de nachtwaker ook om, want hij had ook geld nodig. Dat is wel even wennen, al die mensen die op je deur kloppen en vragen of ze alvast een deel van hun salaris mogen hebben. Maar geld om iets extra's te kopen of om medicijnen te kopen is er gewoonweg vaak niet. De andere tuinman kwam extra vroeg vanmorgen, hij moest naar een begrafenis later vandaag. Zijn buurvrouw overleed vannacht en hier worden de mensen bijna altijd dezelfde dag nog begraven. Zo'n ceremonie duurt dan ook bijna de hele dag. Er is een maaltijd met alle betrokkenen en een bijbelstudie. Hoe het er precies aan toe gaat weten we nog niet, daar hopen we later nog eens over te bloggen. We hebben gelezen dat Afrikaanse begrafenissen bij christenen vaak nog vermengd zijn met oude heidense gewoonten.


Afgelopen zondag was het alweer de 3e zondag dat we hier zijn. 's Ochtends is Tjerk met Neelke en Aron naar de Engelstalige dienst geweest. Die is er van 8.00 tot 10.00 uur. Daarna begint de dienst in het Chitumbuka. Daar hebben we ons nog maar niet aan gewaagd. Het afrikaans-engels vergt al het een en ander aan concentratie. Op zondagmiddag zijn er de sunday-aferternoon-prayers.
Per wijk is er bij iemand thuis (buiten) een korte ontmoeting om te bidden en iemand zegt iets over het bijbelgedeelte. Daar ben ik (Marieke) heen geweest. Ik kon er helaas niet veel van verstaan omdat dit wel in het tumbuka is, maar het was toch erg mooi om mee te maken. De mannen zitten op een stoel en de vrouwen op de grond. Er wordt gebeden voor mensen in de wijk en een dominee of ouderling heeft een kort woord. Er wordt besproken wie er een pastoraal bezoekje nodig heeft en die worden dan gelijk verdeeld. Aan het eind gaan gelijk wat mensen op pad om een bezoekje af te leggen en wat financieel bij te springen namens de gemeente. Een mooi stukje gemeente-zijn op de zondagmiddag! Tot slot van de zondag nog een Nederlands preek beluisterd over de doop van Jezus. Hij liet Zich dopen om zo alle gerechtigheid te vervullen. Helemaal de mensen gelijk geworden om de wil van Zijn Vader te doen. Nederig en klein, de minste wilde Hij zijn. Willen wij worden als Hij?

2 opmerkingen:

 1. Hoi Marieke,

  Leuk om ook even wat van jou te horen! Inderdaad mooie invulling van de zondagmiddag, kunnen wij nog wat van leren. Fijn dat Neelke al wat meer contact krijgt. Weer een gebedspunt een dankpunt geworden!

  Groetjes,
  Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marieke,
  Wat een praktische instelling van de mensen daar om zo het gemeentezijn invullen. Leuk voor Neelke dat ze de eerste stapjes naar vriendschap heeft gemaakt.
  Groetjes Hester

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.