Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

maandag 6 februari 2012

Houtje touwtje, Joe the PlumberIn Amerika is tijdens de verkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen destijds Joe the Plumber bekend geworden in de speaches van Obama. Hij was de personificatie van de gewone hardwerkende man.
Hier in Malawi kennen we die ook; Joe-the-Plumber-achtige loodgieters. Ze werken 'hard voor weinig'. Ze fixen elke klus, maar vraag niet hoe. We hadden hem gevraagd om een aansluiting en afvoer te maken voor de wasmachine. Met een minimum aan materiaal en een maximum aan tijd zijn ze aan het werk ge gaan om onze Defy wasmachine aan te sluiten. In de stad Mzuzu konden we een Zuid-Afrikaans model kopen.  Leuk om te leren van Martijn hoe je over de prijs kunt onderhandelen: eerst 10% korting bedingen en dan vervolgens onderhandelen over een goede wisselkoers om in Euro's te betalen. Daar zijn ze dol op, want de kwacha is niet veel waard. Hier in Ekwendeni op de zendingspost zijn zendelingen uit diverse landen, maar  bijna allemaal zonder wasmachine. Dus voor Joe the Plumber - zo zullen we hem maar noemen - de uitdaging om deze klus te klaren... 
Na 2 uur in het boekje geneusd te hebben en allerlei 'handige jongens' te hebben geraadpleegd is meneer aan de slag gegaan. Pijpje zus en een pijpje zo, hier een koppelstukje daar een afvoer. Nog even een stroomkabeltje doorlussen en een stopcontact plaatsen. De heren dachten na 1 dag dat ze er waren. Een korte blik op het geleverde werk was genoeg om in lachen uit te barsten. Ze keken me heel vreemd aan en vroegen wat er zo grappig aan was. Wat bleek nu, ze hadden wel gelezen dat er een flexibele slang moest tussen de tap en de machine maar die konden ze niet vinden dus hebben er gewoon een pijp tussen gezet....Deurtje open, flexibele slang eruit, deurtje dicht en de heren begonnen hard mee te lachen.
(komt nog foto)
Inmiddel twee dagen verder en we begonnen aan de ultieme test. Wasje erin, poeder erbij, kraantje open en draaien maar. Dat het kraantje begon te lekken vonden we nog niet zo vreemd, gezien de plastic zakjes die ze hadden gebruikt op het draadeinde als tape tussen de koppelstukken. Het werd gekker toen onze Defy begon te centrifugeren. Het hele apparaat ging aan de wandel door de bijkeuken. Allerlei 'oplossingen' werden er aangedragen: het apparaat was niet waterpas dus met de stelschroeven moest het opgelost zijn: toen dat niet werkte lag het aan de groep waar die op aangesloten was, daar stond veel te veel ampere op waardoor er zogenaamd teveel vermogen werd gegeven en hij 'natuurlijk' te hard ging spinnen. Het was inmiddels avond geworden, we hebben de heren vriendelijk bedankt voor de bewezen diensten tot dusver. Morgen weer een dag.... Die avond even wat contact gelegd met ons eigen 'handigejongensbestand' in NL Van meerdere kanten kwam het advies om even te checken of de transportbouten waren verwijderd. Tja, Joe the Plumber had zo lang in het boekje zitten studeren dat we er wel vanuit waren gegaan dat hij het rode inlegvel met deze instructie had gezien! Notabene met IKEA-achtige tekeningen voor de analfabeten onder ons! Intussen kwam collega/buurman Martijn vd Boogaart even polsen of we inmiddels wat gesetteld waren. Met een setje sleutels uit zijn auto hebben we toen zelf de tranportbouten verwijderd en een prima eerste was gedraaid! De volgende morgen vroeg stond Joe the Plumber al op de stoep, hij had slecht geslapen want 'madam haar machine was misschien wel door hem gesloopt'... We hebben hem gauw gerustgesteld, het rode briefje uit het boekje bekeken en daarna als ontlading samen nog eens hard gelachen.
Ja, hier in Malawi gaan dit soort dingen en een heleboel andere dingen echt houtje touwtje.

3 opmerkingen:

 1. Ik hou wel van reageren... een beetje interactie is wel leuk toch!
  Ma vertelde dit verhaal van de week al.
  Gaan de kids nu toch elders naar school, dacht dat ze een kamer in jullie huis kregen?
  En hebben jullie nu zelf internet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ik blij dat we hier geen Joe-the-plumbers hebben!
  Al zul je wel veel kunnen lachen, als je ze bezigziet!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.youtube.com/watch?v=m1z1s5dj46U

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.