Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

woensdag 14 maart 2012

kruiwagen / container

´Meneer Efron, wilt u mij in de kruiwagen rijden?´ Efron onze tuinman verstaat geen woord NL maar heeft van zijn grote vriend Lucas maar een half woord nodig om te begrijpen wat hij bedoelt. Twee handen op een buik die twee. Hele dagen loopt Lucas om de tuinmannen heen, tegen de tijd dat hij echt in de weg begint te lopen verzinnen ze een klusje voor hem een stukje verderop. Maar af en toe een rondje in de kruiwagen is toch wel erg leuk tussendoor. Boaz wil dan niet achterblijven!!
Als we het hebben over een ´kruiwagen´ dan zijn onze tuinmannen dat ook voor ons in de contacten met de lokale bevolking. Zij weten precies wat je waar kunt verkrijgen en dat is reuze handig!
Afgelopen vrijdag heb ik ze meegenomen naar de stad Mzuzu, je had ze moeten zien zitten in de (leen)auto! Ik had gehoord dat er een plantenkwekerij moest zijn. Onze tuin is inmiddels al een heel stuk vlakker gemaakt en steenvrij, tijd om planten en gras te kopen! Vol overgave begonnen de tuinmannen aan de onderhandelingen met de eigenaresse. En ´meneer´ moest bepaalde planten echt niet kopen want die konden ze zo voor me in het bos vinden.
Met een wagen vol geurige (kruiden)planten en gras keerden we terug.
We waren de stad nog niet uit of we werden gebeld door de chauffeur van het verhuisbedrijf die onze langverwachte zeebagage uit NL zou komen afleveren! Hij meldde dat hij net de stad Mzuzu voorbij was en op weg was naar Ekwendeni... Hij reed dus achter ons! Langs de kant van de weg hebben we even op hem gewacht en 1 van de tuinmannen is met hen meegereden om de weg te wijzen. Wij zijn gauw vooruit gegaan om de auto leeg te gooien en te vertellen dat onze bagage nu dan toch echt eraan kwam. Half november ingepakt en verscheept... wat was iedereen blij zijn/haar eigen spulletjes weer te zien!!
Container op weg uit onze straat in NL naar Malawi ...Daar is de container dan toch echt! Heel wat geregel en papierwerk ging er aan vooraf maar dan heb je wel wat...


Gelukkig was het tegen de middag en erg rustig buiten op straat, je voelt je toch niet lekker als iedereen staat te kijken naar al die spullen.
Binnen een paar minuten stonden al de dozen binnen in de kamer en konden we beginnen aan het uitpakken.

woonkamer stond vol met dozen, inmiddels zijn we aardig op orde

Neelke ziet na 4 mnd haar eigen versierde doos weer terug! Lucas is nog druk aan het zoeken naar zijn doos...

Voor zover we nu kunnen overzien is alles wat we ingepakt hadden ook daadwerkelijk goed en wel hier aangekomen. Vooral voor de kinderen is het een feest om hun eigen speelgoed terug te hebben.

Het gezicht van Lucas spreekt boekdelen! Inmiddels sjauwt hij zijn broertje Boaz regelmatig mee in de kiepwagen

Zo heb je in NL niets meer: geen eigen speelgoed, geen eigen bed, geen eigen auto, geen huis.... En zo heb je alles bijna weer, een aparte gewaarwording! Je went heel snel aan luxe maar konden gelukkig ook heel goed zonder al deze spullen.

2 opmerkingen:

 1. Oh, hebben jullie maar eén kamer met spullen. Valt zat mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zal dat een opluchting geweest zijn, dat dan eindelijk je spullen uit Nederland in Malawi aankomen.
  Net alsof het Sinterklaas is en je lekker mag uitpakken!
  Geniet er maar van, hoor!!!

  Groetjes van Mieke Korporaal.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.