Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

maandag 23 april 2012

Ekwendeni tour 1: Water

Voor ons iets heel normaals: schoon drinkwater en een goede WC. In Nederland bedoelen we dan. Met wat omzettingen is het voor ons hier in Malawi ook prima. Je koopt een waterfilter om het drinkwater te zuiveren.
Voor de meeste Malawianen is dat allemaal niet binnen bereik. Op z´n best is er een stroompje in buurt waar je water kunt halen.


In datzelfde water doen vrouwen even verderop de was en verder stroomopwaarts staat een kudde koeien en geiten tot hun middel in het water ´bij te tanken´ terwijl de herdersjongen zijn plas doet.
En als de rivierbedding is opgedroogd graven ze daar net zolang tot ze bij het grondwater zijn.


De overheid heeft een afdeling voor ontwikkelingswerk in de afgelegen gebieden. Onze overbuurman Daniel, die ook diaken is in de kerk werkt bij die afdeling om betere sanitaire voorzieningen, verbeterde hygiene en waterhuishouding te organiseren. Schoon water is levensreddend!
Daniel nam mij (Tjerk) mee langs allerlei projecten in de bergdorpen aan de andere kant van het dal.
Dit is deel 1 van de Ekwendeni tour, 110km achterop een motor over ruig terrein. Dan moet je niet zeuren over zadelpijn en dat je nieren zijn geshaked, je wilde toch wat zien van je toekomstige werkterrein?!


Overal worden latrines gebouwd met ´gescheiden afval inzameling´. Doorspoelen is er niet bij. Gewoon een handje as en 2 handen vol aarde achter je boodschap aan sturen. Als de opvangbak vol is blijft het 9 maanden composteren om het daarna als compost op het land te gebruiken.


Even wennen aan het idee, maar dan heb je wel die grote maiskolven waar je al zolang van droomt....

´Schoon water is levensreddend ...´ zeiden we net. Ik heb stilstaand water gezien onderweg in een moerassig gebied. Kinderen die stiekem waren wezen zwemmen in deze poel renden gillend met de kleren in de hand voor ons weg.


Mooi dat we in de Bijbel ook lezen over het levenreddende water. Geen stilstaand water, maar water dat voortdurend in beweging is en je in beweging brengt. Die Bron van Levend Water is Jezus. Hij zegt tot ons; ´...als u de gave van God kende, en wist Wie Hij is Die tegen u zegt: Geef Mij te drinken, u zou het Hem hebben gevraagd en Hij zou u levend water gegeven hebben... Ieder die van dit water drinkt, zal weer dorst krijgen, maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt/opspringt tot in het eeuwige leven.  (Johannes 4 vers 10,13 en 14)


Helder water dat opspringt tegen de rotsen, doet ons denken aan die Bron van Levend Water...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.