Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

woensdag 30 mei 2012

Van een nep-bruiloft en het varken van de dominee

Dat zou zo de titel kunnen zijn van een boek van W.G. vd Hulst.
Nee, het is geen verhaal. Het gaat hier om een twee-tal afkondigingen afgelopen zondag in de kerk! Om met het varken te beginnen.Heel serieus wordt er door een diaken het volgende afgekondigd: als er onder ons mensen zijn die afgelopen week een klein biggetje hebben gezien met een touw aan zijn ene poot, graag het dier weer afleveren bij de dominee-burgemeester.

De zondag ervoor zag Marieke uit de kerk vlak bij huis een klein biggetje in de berm liggen met de poten bij elkaar gebonden. Ze liet de jongens de overbuurman halen. Hij dacht dat het beestje van een vrachtwagen was gevallen. Niet helemaal onwaarschijnlijk, want je ziet hier vaak hoog opgetaste vrachtwagens met goederen voorbij komen. De gekste dingen kom je tegen. Een vrachtwagen die uitpuilt van de tabaksoogst met daar weer bovenop een paar geiten vastgebonden. Of een fietser met op de bagedrager een varken (levend en wel...nog wel), op weg naar de slager of de markt.
De overbuurman heeft het biggetje bij de andere buurman, de dominee-burgemeester afgeleverd, dan kon de rechtmatige eigenaar bij navraag het daar af komen halen. Zondag erna begrepen we dus dat het dier als een mager speenvarken gillend is ontsnapt uit zijn tijdelijke verblijf, met het touw nog om zijn ene poot.

Tja dat was een merkwaardige afkondiging in de kerk. Maar het kan altijd gekker. Dezelfde diaken kondigde ook af dat er binnenkort weer een huwelijk voltrokken zou worden. Op zichzelf nog niets vreemds aan. Het aanstaande echtpaar werd naar voren geroepen om de gemeente te groeten en uit te nodigen voor het feest. Ze zaten bij ons in de bank waardoor we -toen ze weer gingen zitten- de gelegenheid hadden hen goed te zien. Het waren toch wel 2 mensen al wat op leeftijd, heel ongebruikelijk hier. De gemeente werd opgeroepen en aangemoedigd om zoveel als mogelijk was naar deze ´mokwedding´ te komen en graag met zoveel mogelijk papiergeld om hen te steunen. Na de dienst werd de sluier opgelicht en begrepen we pas wat er aan de hand was. Iemand vertelde ons dat er elk jaar een nep-bruiloft (mok-wedding) in de gemeente is om met het feest geld op te halen voor een goed doel.
Zomaar 2 afkondigingen van afgelopen zondag.

1 opmerking:

  1. O, dat is wel een goed idee voor hier. met zo'n nep-trouwerij zou heel wat geld in te zamelen zijn.

    Spannend van dat varkentje. Zeker voor kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.