Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

maandag 23 juli 2012

Gastblog TFC-lid Ditty op bezoek in MalawiZending is... vrienden maken. Onderweg van Lilongwe naar Ekwendeni, na een voorspoedige vlucht. Vrienden maken met de agenten bij de road-block. Waar gaan jullie naartoe? Visitors? O... enjoy Malawi! Thuis, bij Tjerk en Marieke aan de deur. Vrienden maken met de Malawianen in Ekwendeni, op straat, in de kerk. En met de verkoper van allerlei houtsnijwerk. Dat dit gevolgen heeft blijkt.  De Heere bracht hem bij Tjerk en Marieke. Nu zegt hij: Zonder mr. Visser was mijn leven echt geruineerd. Nu leer ik God kennen en Hem gehoorzamen. Dat betekent dat hij zijn vriendin en kind moet onderhouden. Dat valt niet mee. Maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid, in tegenstelling tot vele anderen. We zoeken hem op in zijn eenvoudige huisje. Een kamer met een bed en wat kleren. Maar zo blij met de kleding uit Nederland waar zij een winkeltje mee wil beginnen! Aan het eind van ons bezoek dankt hij de Heere voor onze komst en voor Zijn genade die hem heeft opgezocht.
Rianne vertaalt het voor ons, het is in Tumbuka. Tja... het is wel even wennen om je bloedeigen zus opeens een taaltje te horen praten waar je volgens mij ook een baby mee in slaap wiegt... Maar knap is het wel, om in zo’n korte tijd jezelf verstaanbaar te kunnen maken en ook nog vol overgave mee te zingen in het Tumbuka koor. Ook daar maak je vrienden mee.
Het is fantastisch om in Ekwendeni rond te lopen. Met je voeten onder het rode stof.  Groetend aan ieder die je tegen komt. Als je het even niet meer weet zeg je gewoon: Yewo! Dat betekent namelijk hallo, tot ziens, bedankt, ik snap het, ik zie je en nog veel meer. Grote kans dat je scoort dus. Met ‘muli wuli?’ en de hele rataplan maak je helemaal vrienden.
Het is fantastisch om de kinderen van de blindenschool te ontmoeten. Meest albino’s, blanke huid en slechte ogen. Maar vol overgave zingend.  Het is fantastisch om mee te gaan naar de boerderij van tuinman Efron. Hij heeft nog een beetje oogst voor ons overgelaten. Met Tjerk, Marieke, 4 kinderen, Jan Willem, Rianne en Ria doe ik mijn uiterste best om de maisoogst tot een goed einde te laten brengen. Er kunnen muizen zijn, volgens Neelke. Nou ja, die loopt ook al in ons huis rond, dus we zijn wat gewend.... Het kost wat nachtrust om het beest te willen verjagen. Verspilde moeite.  Maar in het maisveld geen problemen. Heel gezellig, zonnetje erbij. En na afloop een heerlijke maaltijd. Weliswaar zonder Efron, dat heet respect hier. Hij heeft wel een zwager gecharterd als ceremoniemeester... Aan de muur hangen kaarten van kinderen in Bleskensgraaf. Dat voelt toch wel vertrouwd, als je je vingers aflikt na een nsima-met-kip-maaltijd. Na de maaltijd laat Efron de boerderij zien. Hij is heel dankbaar voor de dubbele oogst die hij heeft binnen kunnen halen. Een 2e maisopslag laat zijn rijkdom zien.


Vrienden maken kost tijd. En energie. Daarom is het goed dat op het moment dat ik dit aan het typen ben mijn blik naar buiten gaat: Malawi-meer onder handbereik. De ruisende golven zijn het enige geluid die de stilte verstoren van lezende mensen. En Aron en Neelke die een spelletje doen met juf Rianne. Moe en bruinverbrand na een dag stralende zon, strandwandeling, springen in enorme golven en nog vol van een maaltijd van een vanmorgen gevangen vis.
Het is fantastisch om hier in Chinteche op vakantie te zijn.  Het is geweldig om familie en vrienden weer te ontmoeten na lange tijd. Maar het meest indrukwekkend is dat de Heere doorgaat met Zijn werk , de uitbreiding van Zijn koninkrijk.  In het leven van mensen zoals de houtsnijwerk-verkoper; in het midden van de Bijbelkring op woensdag; in de kerkdienst op zondag. Of in de  evangelisatiemiddag op de markt. Waar in sketch, zang en preek werd opgeroepen om Jezus te zoeken als de Weg, de Waarheid en het Leven. Tientallen mensen stonden te luisteren. Ongeveer 20 mensen kwamen naar de prediker toe om gebed te vragen en nazorg te ontvangen.
Zending is niet alleen vrienden maken. Maar de Heere gebruikt de vriendschappen wel.  Omdat Jezus kwam om vijanden Zijn vriendschap te bieden. Dat verbindt. 

Hartelijke groet! Ditty Meerkerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.