Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

vrijdag 31 augustus 2012

Wist je dat... (gastblog Jurian & Annette Bakker)


‘Boozie, helemaal in Afrika...’  Het begin van een liedje van Elly & Rikkert dat vaak aan staat in de auto van familie Visser. Meer dan een week hebben we met familie Visser helemaal in Afrika (Malawi) meegeleefd! Malawi heeft een onuitwisbare indruk bij ons achtergelaten. We hebben een ontzettend mooie tijd gehad en heel veel meegemaakt. Hier volgt zomaar een impressie van onze tijd hier.
Na een groepsreis door het zuiden van Malawi en het Luangwe Park in Zambia zijn we woensdag 22 augustus op weg gegaan naar famlilie Visser. Het eerste deel van onze reis met openbaar vervoer (mini-busjes) zo’n 250 km afgelegd. Dat was een belevenis op zich. Heup aan heup met z’n allen opgeprikt in het busje. Kippen, vis, alles gaat mee. Langs het Lake Malawi hadden we afgesproken waar we familie Visser zouden ontmoetten. Het was een goed weerzien! Na een frisse duik in het meer zijn we voor het invallen van het donker op weg naar huis gegaan. Daar stond Rianne ons op te wachten met zelfgebakken bolussen voor bij het avondeten.
De school was voor de kinderen weer begonnen evenals de werkzaamheden van Tjerk. Dit gaf mij (Jurian) wel gelegenheid om een dag mee te lopen. Afgelopen dinsdag zijn we met de directeur van het Lay Training Centre naar het hoge noorden van Malawi gereden. Na een tussenstop langs het meer waren we tegen acht uur in Nyungwe voor een afsluitende seminar. Bij het klaar zetten van de zaal druppelen de eerste mensen binnen. De ca. 30 mensen komen van dichtbij tot en met 18 km (meestal lopend!) van de kerkzaal waar de training plaats vindt. Nog even een bak melkthee met suiker in de pastorie gedaan. De training kan beginnen.


Na enkele liederen gezongen te hebben, wordt de training begonnen met een bijbelstudie vanuit Jozua 4. Als verwerking krijgt iedereen de opdracht om een herinneringssteen van papier op te schrijven waardoor het geloofsleven is gebouwd in de afgelopen trainingen. De stenen samen maken een vreugde-muur als getuigenis en bemoediging voor de gemeente. ‘s Middags het huiswerk doorgenomen en een inleiding op het boek van de Psalmen. Op de terugweg zijn verschillende mensen meegereden, inclusief een levende kip en een rijstbaal. Dankbaar om een dag mee te rijden en te kijken J.

Nog een aantal wist je datjes:

·         - wij het wel leuk vonden in Afrika

·         - Malawi een heel afwisselend landschap kent en dat na de meeste bergen ook weer dalen komen
·        - er ook Hollands eten te vinden was in de pot van familie Visser
·         - het verzamelde speelgoed goed is aangekomen voor de blindenschool
·         - de kids van de blindenschool nog op vakantie zijn en daarom de foto’s hiervan op een latere blog komen
·         - we met (zendings-)werkers en lokale mensen woensdagavond Bijbelstudie hebben gedaan waardoor de wereldwijde kerk in het klein zichtbaar wordt!
-    - dat het ook bemoedigend was nog een keer een Bijbelstudie te doen met een jong stel uit Malawi.


·       -   het reizen in Afrika veel tijd kost en je rekening moet houden met een lekke band (of twee tijdens de terugreis ....) e.d.
·       -  Livingstonia bijzondere stenen heeft waarmee je goed kunt beeldhouwen
·        -  Livingstonia vernoemd is naar David Livingstone, de eerste zendeling in Malawi / Zambia·        -  in Afrika alles anders gaat als dat je gepland / afgesproken / of gedacht had... en je dus flexibel moet zijn als elastiek
·       - je in de kerk in Ekwendeni halverwege de dienst krijgt opgedragen je mond minstens 2 inch open te doen bij het zingen..
·        -  de agregator voor het keyboard van het koor zo veel herrie maakte tijdens de dienst dat de dominee (zonder microfoon) niet meer verstaanbaar was
·         - we ons vanavond gedouched hebben met teiltjes koud water, dit een mooie afsluiting was van het afrikaanse leven hier
·         - fam Visser enorm moet bijkomen als wij vertrokken zijn.... bij zendingswerkers het kaarsje namelijk om 8 uur al uitgaat, en wij het elke avond laat maakten
·         - we het roerend met elkaar eens zijn dat we elkaar erg gaan missen!

 - Wist je dat we dit lied (ook al uit de auto) met ons meenemen naar NL
‘Higher than every mountain, His love is higher than every hill and deeper than I can see’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.