Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

zaterdag 15 september 2012

´...I had a transport problem...´

Maandagmorgen 10 uur. Alles staat klaar, dagplanning staat op het bord, pennen, stiften en papier ligt op tafel. en voor iedereen een fles koud water. Powerpoint en beamer staan opgesteld. Het lokaal is ingericht voor een 3-daagse workshop. Het is nu nog wachten op de deelnemers. Ik heb er in ieder geval zin in!
Het begint heel positief, 2 deelnemers, helemaal uit het grensgebied met Tanzania, stappen om kwart over 10 al binnen. Ze waren die morgen om 4 uur in een minibus gestapt om over de bergen hier in Ekwendeni te komen. Prachtig op tijd en minstens zo belangrijk, ze hadden hun huiswerk gemaakt! Een enthousiaste predikant samen met een van zijn ouderlingen.We hebben een goed gesprek over de training die we met elkaar ontwikkelen.


Tegen lunch-tijd heb ik 4 telefoontjes gehad van andere deelnemers die meedeelden ´onderweg´ te zijn. Het is half 2 geworden en de groep is inmiddels uitgebreid tot 7 deelnemers, dat is ongeveer de helft. We besluiten om maar vast te gaan beginnen.


Op het programma vandaag staan presentaties van onderwerpen die we twee weken ervoor -ook tijdens een 3-daagse- met elkaar hebben uitgekozen. Het is de bedoeling om daarmee ouderlingen en diakenen heel basaal toe te rusten voor hun taak in de gemeente. 


Alle deelnemers hebben als huiswerk een onderwerp verder uitgewerkt naar aanleiding van een schets die de vorige keer in werkgroepen zijn gemaakt. Het wiel hoeft natuurlijk niet nog een keer uitgevonden te worden, er is al heel veel materiaal voor handen binnen en buiten Malawi. Daar hebben we ons de vorige ronde over gebogen. De deelnemers nemen hieruit over wat toepasbaar is en herschrijven het naar hun eigen context.We zijn goed en wel bezig als de een na de andere laatkomer binnenkomt.
'... I had a transport problem...' is de verontschuldiging die je dan hoort. Tja, je zou maar bovenop de berg in Livingstonia wonen. Als je vervoer hebt kun je er in twee en half uur zijn. De deelnemer daarvandaan had pech, 's morgens vroeg vertrokken en 's middags om 5 uur gearriveerd.
I had a transport problem  is hier ook een containerbegrip voor alle oponthoud die je kunt bedenkenIk stuur het proces aan waardoor de kerk haar eigen training ontwikkelt en uitvoert. Dat is ontzettend boeiend. Van tevoren weet je niet wat het resultaat zal zijn. Ook wel lastig, omdat je wel allerlei ideeën hebt van wat het beste zou zijn. Zendelingen hebben de nare gewoonte te denken dat alleen wat zij hebben samengesteld goed genoeg is ;)
Uiteindelijk komt er nog een de volgende ochtend aan en een komt er niet. Ik bel hem dinsdagavond toch maar even of hij nog van plan is om te komen. Maar nee is het antwoord:         I am sorry, I have a transport problem......

3 opmerkingen:

 1. Goed om mee te lezen met jullie! Ik heb bewondering voor jullie en in de kerk bidden we voor jullie werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, Als de berg niet naar Tierk komt, moet Tierk maar op de berg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Tjerk en Marieke en kids,
  Een hartelijke groet uit Meerkerk.Heb toch maar een Google-account aangemaakt om jullie een berichtje te kunnen sturen.('t is gelukt, Ralf :-D!) Hebben jullie, in juni of juli ofzo, de envelop ontvangen van bijbelkring 2 uit Noordeloos??? Via de digitale weg is natuurlijk veel makkelijker en sneller. En dan komen de felicitaties tenminste op tijd en niet vier weken na de verjaardag :-)Kan ook heel leuk zijn trouwens! Leuk om jullie ervaringen te lezen en foto's te zien."Our God is an awesome God". Van harte Gods zegen gewenst op jullie werk en voor jullie gezin.
  Hartelijke groeten, Irma de Jong

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.