Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

woensdag 14 november 2012

Ik woon in Malawi en zit in de klas met...

....Meer dan honderd andere kinderen...

Een paar weken geleden bezocht ik samen met twee anderen  een andere school voor blinde en slechtziende kinderen. We reden zo´n 2,5 uur, een prachtige rit in het afgelegen noorden van Malawi.
Bij aankomst volgde een hartelijk ontvangst compleet met maaltijd. Ze weten hier wel wat gastvrijheid is!
Een klein, redelijk nieuw centrum met gedreven teachers. Omdat het afgelegen is, worden hier bijv. geen oogmetingen gedaan. Verder is er zonnebrandcrème voor de albinokinderen nodig. Een nuttig bezoek dus. De kinderen krijgen apart les in braille en zitten voor de rest tussen de kinderen van de gewone basisschool. Geïntegreerd onderwijs dus! Alleen...dan wel met soms honderdtwintig kinderen in 1 klas........
....Vijfentwintig kinderen uit groep 1 en 2 

Lucas gaat sinds kort ook naar school. Een Malawiaanse privéschool  Het grote voordeel daarvan is dat de klassen niet te groot zijn. En als je hier naar school gaat betekent dat ook dat je een uniform aan moet.
Dus ga ik met Lucas langs de kleermaakster op de markt! Een gele blouse aan laten meten, de groene broek en zwarte schoenen hebben we ook aangeschaft. Dan nog eens twee schriften kopen, een voor op school en een voor het huiswerk. Ja, ook als je nog 3 of 4 bent...


 De school begint ´s morgens om 7 uur met z´n allen op het plein, de zogenaamde assembly. Vervolgens marcheren ze per klas hun lokaal in. En dan begint het. In het engels worden het ABC, de getallen enz. met de hele klas opgedreund. Met een onvervalst Afrikaans accent doet Lucas mee.

  
En dan is er ook altijd nog tijd om te spelen. Dat is wel wat anders dan de Nederlandse kleuterschool. Geen poppenhoek, knutselhoek, keukentje, prentenboeken, maar buiten wel heel veel zand.
Lucas heeft het goed naar z´n zin en speelt graag met z´n vriendjes op school.....M´n broer of zus

Neelke en Aron gaan meestal samen naar school, in het huisje van juf Rianne. Thomas vd Boogaart komt ook een aantal keer. Heel knus en soms natuurlijk ook wel stil zonder alle klasgenootjes die ze in NL hadden. Het was altijd erg gezellig met juf Rianne. Veel zingen, knutselen, voorlezen.  En alle tijd om uitleg te krijgen als je het even niet snapt..
 Laatst hadden we nog een schoolreisje naar Mzuzu, lekker een ijsje halen en op bezoek bij de frisdrankenfabriek waar onze buurman werkt. De andere kinderen mochten ook mee.
Juf Rianne is helaas vorige week weer terug naar Nederland gevlogen na
 10 fijne maanden. Omdat haar moeder ziek is, is ze eerder terug gegaan. Nu mag ik als moeder lesgeven. Natuurlijk hopen we dat er snel een andere juf komt...

3 opmerkingen:

 1. O, ik hoop ook dat er snel een juf komt. Dat is natuurlijk veel echter! Prachtige foto's ... vooral die van het ijsje eten :-) Lekker hoor.

  Welocme on my photoblog http://showmeastorie.blogspot.nl/

  Groetjes uit Veenendaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Lucas,
  Het is al weer een week geleden dat je jarig was. Nog van harte gefeliciteerd met je vierde verjaardag!Heb je mooie cadeautjes gehad? En lekkere taart? Nu mag je naar school in zo'n prachtige blouse. Vind jij de kleur ook mooi? Je moet wel vroeg uit bed hoor, als je naar school moet! Bij ons begint de school pas om half negen. Gelukkig ben je 's middags lekker vrij. Lucas, we hopen dat je een grote jongen mag worden en dat je het fijn zal vinden op school!
  Hartelijke groeten namens bijbelkring 2 uit Noordeloos,
  Irma de Jong

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog een berichtje voor Tjerk en Marieke,
  't Was erg leuk om op 29 oktober, tijdens de zendingsavond in Noordeloos, jouw videoboodschap te zien, Tjerk. Nadat Ralf wat deskundige hulp had gekregen konden we de boodschap zien en horen!De kippen lieten zich ook duidelijk horen! En waait het altijd in Malawi? Ik vind het erg leuk om jullie berichten te lezen op de blog.
  Hartelijke groeten, Irma de Jong

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.