Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

dinsdag 12 maart 2013

Leren door te doenDe vrouw valt op haar knieën en buigt zich herhaaldelijk voorover terwijl ze zingt:

´... God is goed, God is goed, eindelijk mensen van de kerk die naar me omzien en me echt willen helpen...´ Aan het woord is een ´weduwe die in erbarmelijke omstandigheden leeft met haar kinderen.´ Tijdens de training van ouderlingen en diakenen oefenen de deelnemers door middel van rollenspellen verschillende pastorale vaardigheden. De andere deelnemers observeren aan de hand van de informatie uit de les wat er goed gaat en waar er eventueel anders gehandeld kan worden.

De hierboven geschetste situatie van de weduwe komt helaas hier heel veel voor. Maar hoe stelt de leiding van de kerk zich op in zulke situaties? Maken wij echt een verschil in deze wereld waar het een kwestie is van overleven en het recht van de sterkste geldt?
Pastoraat is een van de negen onderwerpen van de basistraining voor kerkenraden. De training is af en wordt nu onderwerp na onderwerp door een controlegroep bekeken en daarna vertaald in de lokale stamtalen.

Inmiddels zijn we begonnen om in 3 proefgemeenten, met in totaal 22 preekplaatsen, trainers op te leiden die de trainingen gaan verzorgen.

De trainers en een afvaardiging van hun begeleidingscommissie komen om de 3 maanden een week naar het trainingscentrum bij ons in Ekwendeni. Dan behandelen we telkens 3 nieuwe hoofdstukken die zij vervolgens gelijk erna in de praktijk kunnen brengen. Tussendoor monitoren we het proces door regelmatig een training bij te wonen en de kerkenraden die getraind worden te interviewen.

Waar nodig kunnen we dan nog wat bijstellen aan de training voordat deze in de hele synode aangeboden gaat worden.


Nu zijn deze trainers dus opgeleid om kerkenraden handreikingen te doen m.b.t. Leiderschap, Preekvoorbereiding & Pastoraat.

Het is een eerste aanzet per onderwerp. Elk onderwerp zal in een trainingsdag aan bod komen.

Jullie zullen begrijpen dat het enorm lastig is om keuzes te maken. Je kunt niet te diep in het onderwerp duiken en toch wil je ook niet oppervlakkig zijn. De spits van elk hoofdstuk moet dan ook heel praktisch zijn.

Het is ons verlangen om alle 9 onderwerpen ook nog  uit te werken in losse verdiepingscursussen. Zodat gemeenten die als module kunnen ´inkopen´ nadat de basistraining is gevolgd. Het onderwerp Preekvoorbereiding is inmiddels al af en vertaald. Hierbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van trainingsmateriaal van oud GZB collega ds. A. Visser. 
Alle trainers hebben ter motivatie een mountainbike meegekregen om de afstanden te overbruggen tussen de verschillende gemeenten die ze trainen. Soms is dat meer dan 25 km door bergachtig gebied, dan is een goede fiets geen overbodige luxe!

Het slagen van dit project van trainingen staat of valt met de laatste schakel, de trainers! Bidden jullie mee voor deze trainers en hun gemeenten?!

1 opmerking:

  1. Dank je wel voor dit uitgebreide blogbericht. Ja, wij bidden hoor. ( als antwoord op de laatste zin)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.