Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

zondag 31 maart 2013

Yesu wali kuwuka!

De Heere is waarlijk opgestaan!
Christenen over de hele wereld begroeten elkaar op Paasmorgen met deze woorden.
En zo ook hier in het Chi-Tumbuka. Een geweldige boodschap voor wie het maar horen wil!
Wat een boodschap van hoop hier in Malawi. Waar bijna dagelijks begrafenissen zijn en kinderen en jonge mensen sterven. Waar armoede, ziekte en dood het voor het zeggen schijnt te hebben. Wat een boodschap van hoop voor Nederland waar ook ziekte en dood is, waar de zin van het leven en bestaan wordt betwijfeld. Wat een boodschap van hoop in deze wereld waar zoveel gebeurt.


Voor onze kerk, de CCAP (Church of Central Africa Presbyterian), is Goede Vrijdag en Pasen het belangrijkste feest in de kerk, dat dan ook uitbundig gevierd wordt. Het begint al in de week voorafgaand aan Pasen. De Holy Week genoemd.
Van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag zijn er elke middag gebedssamenkomsten per wijk.
Op vrijdagmorgen wordt begonnen met een dienst. Er worden maaltijden gekookt en mensen uit de omliggende dorpen kunnen  blijven slapen in de kerk en het gebouw ernaast. 
En dan maakt het niet zo uit of de diensten een uurtje later beginnen, mensen zijn er toch.... Voor ons niet-Afrikanen is het af en toe wat verwarrend. Het zou toch om 9 uur beginnen? En wanneer is de volgende dienst? Daar is geen eensluidend antwoord op te vinden in het dorp. En ja, wie vindt het erg als het wat uurtjes langer duurt. Tjerk ging vrijdagmorgen om 9 uur naar de dienst, die uiteindelijk om 10.15 uur begon, want de kerkenraad was nog aan het vergaderen. Er werden zo'n 80 volwassenen gedoopt of deden er belijdenis, er werd veel gezongen en uitgebreid gepreekt. Om half 2 was deze dienst afgelopen.... 
Het is mooi om te zien dat mensen deze dagen hier echt voor gereserveerd hebben. Je hoeft verder toch niets te doen? Verder is er een avond voor de jeugd om stil te staan bij kruis en opstanding. Zaterdag zijn er weer doopdiensten, dan voor kleine kinderen. En op Paasmorgen om 7 uur togen we als gezin naar de Engelse dienst. Een mooie dienst waarin het Paasevangelie mocht klinken en het avondmaal werd gevierd. We hoorden dat we -net als de vrouwen die naar het graf gingen- we ons wel zorgen kunnen maken voor sommige dingen, maar dat we dat aan God moeten overlaten. Zijn macht is altijd groter. En dat we net als de EmmaĆ¼sgangers Jezus thuis uit moeten nodigen en Hem Heere over heel ons leven laten zijn. Dan volgt er ook daadwerkelijk een ontmoeting met de Levende! Aan het eind van de dienst zit de kerk vol en als we naar buiten komen staan er weer honderden te wachten voor de Tumbuka-dienst. 
Tot slot is er zondagmiddag nog een dienst op de markt om met het Woord naar buiten te treden.


Ook thuis hebben we met de kinderen stil gestaan bij het lijden, sterven en de opstanding van onze Heere Jezus. Dat is zo mooi om te doen. Samen ons verheugen in Zijn daden.


We schreven op wat zonde is en plakten dat op een kruis. Zo moeten wij ook alle zonden bij Hem brengen en belijden. We leerden de tekst: "De straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem" met gebaren.


En samen met de andere Nederlandse kinderen hier in Ekwendeni luisterden we naar het Paasverhaal uit de kinderbijbel, knutselden en zongen.
We bidden dat dit evangelie van het kruis en de opstanding vrucht mag dragen in Malawi, Nederland en over de hele aarde. Tot dat Hij komt.1 opmerking:

  1. Mooi om te lezen! Gaaf dat er zoveel mensen belijdenis gedaan hebben.

    Nu weet ik ook wat er op de deur van de kerk in Livingstonia staat... Eenzelfde foto zit in mijn foto-album en ik vroeg me al af wat het betekende...

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.