Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

woensdag 19 juni 2013

Van papaya, eucalyptus en nog veel meer...

Pas hadden we met ons team van Palliative Care in het ziekenhuis een training over het gebruik van natuurlijke medicijnen. Ik zat in de organisatie van deze 3-daagse training. We nodigden iemand uit van de organisatie Anamed (Action for Natural Medicine). Het gebeurt hier in Malawi regelmatig dat je niet de beschikking hebt over bepaalde medicijnen terwijl je ze wel nodig hebt. Zou er dan niets natuurlijks zijn? Of er groeien in je omgeving planten en bomen die hele goede voedingstoffen bevatten en de mensen weten dat eigenlijk niet. Wat is er dan mooier om les te krijgen over deze tropische planten en bomen en ook nog een 'medical garden' aan te leggen met elkaar? Zo leerden we dat Papaya wondreinigend is, Guava helpt bij diarree, Artemisia voorkomt er helpt bij malaria, Casia Alata bij schimmels en nog veel meer. Wat heeft God dat eigenlijk mooi geschapen. Er zit zoveel meer in Zijn schepping dan we soms weten.Van gedroogde bladeren van de Eucalyptus boom -die we geplukt hadden- maakten we een tinctuur die helpt bij hoesten.


Poeder maken van gedroogde bladeren.  


Tussendoor thee drinken van lemongrass en hibiscus.
Van chili-peper maken we poeder. Dit maken we samen met olie warm en voegen er wax aan toe. Het resultaat is een zalf die te gebruiken is bij spierpijn en reuma.
En we werken met elkaar een ochtend aan onze eigen medicinale tuin bij het ziekenhuis. En nu maar hopen dat het goed willen groeien op deze droge grond. Ik ga regelmatig kijken om de tuinman er aan te herinneren dat er vooral wel goed water gegeven moet worden.

Van deze training maken we gelijk al goed gebruik. We bezoeken op dit moment wekelijks een jonge, ernstig zieke weduwe met HIV/aids. Ze heeft grote wonden die niet te genezen zijn. Omdat we hier geen wondverbanden en -dressings hebben gebruiken we papaya om de wonden te reinigen. Dat houdt het in ieder geval schoon. Het is hartverscheurend om deze jonge  vrouw -met haar pijn- te zien liggen. Toch doen de bezoeken haar goed. En dan is het mooi om rond haar bed te mogen zingen en bidden met elkaar. Zo proberen we licht in de duisternis te brengen.

Ik moet denken aan die tekst in Openbaringen 22: 2 waar staat:  Er zal staan de Boom des levens, die  twaalf vruchten voortbrengt - van maand tot maand geeft hij zijn vrucht. En de bladeren van de boom zijn tot genezing van de heidenvolken.
Geen honger en geen ziekte meer. God alles en in allen. Dat is toch wel iets om naar uit te kijken!


1 opmerking:

  1. Heerlijke zaken die jullie te melden hebben. Ik herken veel vanuit de zendingsvelden India en Afrika waar wij en onze internationale Adullam teams werken. Kees Beekhuizen en teams.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.