Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

woensdag 30 oktober 2013

Geen schriften en geen uniform

Ulemu en Joseph

”Wakuruta ku sukulu yayi? Ga je niet naar school? “ Ulemu schudt z’n hoofd. ”Nili na mabuku na uniformi yayi. Ik heb geen schriften en geen uniform.” Ik ben met de kinderen op weg naar school en we komen een jongetje tegen,  dat duidelijk niet is gewassen en op blote voeten loopt. Hij slentert een beetje doelloos richting de markt. Terwijl alle malawiaanse kinderen al op school horen te zitten. Ik vraag of hij met me mee naar huis wil gaan. We zwaaien nog even naar Neelke en Aron en hij gaat mee. Samen met onze tuinman proberen we wat van hem te weten te komen.


En zo komt het dat de volgende ochtend Ulemu  (9 jr) samen met z’n broer Joseph (10 jr) en oma bij ons op de veranda zit. Oma vertelt: Hun moeder overleed toen ze 1 en 2 jaar oud waren. Hun vader wil niet voor hen zorgen en zelf heeft ze geen geld om ze naar school te sturen. De school is gratis maar je moet wel een uniform hebben en een pakketje van potloden en schriften. Het is duidelijk te zien dat deze jongens niet heel goed verzorgd worden.Volgens oma zijn ze veel te vaak op straat te vinden. Maar ja, wat moeten ze anders? We vertellen dat we graag willen dat ze weer naar school gaan. Op de vraag wat ze later willen worden zeggen ze : “chauffeur en verpleger.” We bieden aan om  een schooluniform en schriften met een pen aan te schaffen. Oma beloofd ze de volgende dag naar school te brengen. 

Het is een klein gebaar, maar wat zou het mooi zijn als Ulemu en Joseph later chauffeur en verpleger kunnen worden. En dat ze zullen geloven dat er een Vader in de hemel is die ook hen liefheeft en voor ze zorgt!

6 opmerkingen:

 1. Wat bijzonder dat jullie dat voor hun hebben kunnen betekenen! Ik hoop dat ze daadwerkelijk kunnen worden wat ze dromen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat hebben onze kinderen het dan toch goed zeg, hier in het onderwijs!
  En wat geweldig dat jullie deze 2 kinderen hebben kunnen helpen, zodat ze nu ook "gewoon"
  naar school kunnen.
  Respect voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat deze jongens nu ook naar school kunnen. Dat een uniform en schriften het naar school gaan in de weg stond...
  Ze hebben geen moeder meer, wat zou het inderdaad een zegen zijn als ze de Hemelse Vader leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is nou die beker koud water! Dit zullen ze zich altijd herinneren, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Tjerk en familie,
  Nog van harte gefeliciteerd met je 36e verjaardag! Gods zegen gewenst voor je nieuwe levensjaar. Zijn jullie de klimaatwisseling goed doorgekomen? Van koud naar warm is meestal geen probleem, denk ik. Hier bloeien de narcissen, fluiten de vogeltjes en schijnt het zonnetje. Echt geen winter dus! Lekker voorjaar; de was aan de lijn (alleen als manlief of de buurman geen mest rijdt :-) )
  Hartelijke groeten uit Meerkerk namens Bijbelkring 2 uit Noordeloos,
  Irma de Jong en gezin.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.