Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

donderdag 3 oktober 2013

Impressie van het NL-se bouwteam van Stichting Cypressa

5 vragen aan het bouwteam van stichting Cypressa. Ze hebben in samenwerking met de GZB aan fondsenwerving gedaan om de bouw van een nieuwe slaapzaal voor de blindenschool te realiseren.

1.) Wat is een van jullie eerste indrukken van het land?
Anders. Heel veel is hier in Malawi anders als in Nederland. Wat vooral gelijk opvalt is dat alles er minder gehaast aan toegaat. Het begrip tijd is hier een heel breed begrip, waardoor afspraken maken een echte uitdaging is. Daarnaast natuurlijk de armoede die indruk maakt, fascinerend hoe mensen met bijna niets toch kunnen leven. Het straatbeeld is ook iets wat indruk maakt. Een gekrioel van mensen op de markt en wat een zooi op straat! Werkelijk alles wordt op straat gegooid. Soms kom je complete takkenbossen tegen op de weg, blijkt dat de Afrikaanse gevaren driehoek te zijn. Dus uitkijken geblazen want dan staat er geheid een vrachtwagen met pech op de weg. Sowieso lijkt het alsof iedereen dezelfde afslag wil nemen, werkelijk iedereen loopt, fietst of rijdt op die enige grote weg die Malawi rijk is. De markt ziet er heel chaotisch uit. Het contrast met het keurige vliegveld en sommige mooie straten in de stad is dan weer heel erg groot.


2.) Als ik zeg ´gastvrijheid´ wat zeggen jullie dan?
Onze indruk is dat vrijwel iedereen ontzettend gastvrij is. Diverse mensen die we op de bouw hebben leren kennen hebben ons uitgenodigd om eens bij hen thuis te komen eten. Dat zouden wij in Nederland niet zo snel doen, gelijk de eerste dag dat je iemand kent. Je vraagt je wel af of er niet ook een verborgen agenda achter zit, maar dan leg je het misschien weer te negatief uit. Wat in ieder geval duidelijk is geworden, is dat iedereen het leuk vindt om een praatje te maken, men is al snel belangstellend. Je kunt altijd wel ergens bij iemand aanschuiven.


3.) Wat kunnen jullie vertellen over de samenwerking met de lokale bouwers?
Ondanks de taalbarrière, kun je met handen en voeten toch een aardig eind komen. Er is ook echt de wil om er samen wat van te maken. Het viel ons op dat alle bouwmaterialen er ook op tijd waren. Het gereedschap wat gebruikt wordt is echt minimaal. Met een troffel doen ze bijna alles: stenen hakken, spijkers timmeren, metselen, voegen, specie mengen en noem maar op? Leuke lui om mee samen te werken, met de meesten hebben we een leuke klik.


4.) Kerkdienst in Malawi, vertel!
Je krijgt in ieder geval geen tijd voor zadelpijn, hoewel de banken ook niet alles zijn om op te zitten. Flexibele inlooptijd zijn we ook niet echt gewend, is ook wel wat rommelig, maar daar schijnt niemand zich erg druk over te maken. De meesten vinden het eigenlijk wel 'relaxed', 'heerlijk'  en 'goud waard'. Indrukwekkend om te zien, maar inhoudelijk konden we het niet echt volgen. Het geheel komt wat chaotisch over. Met de collecte je geld echt naar voren brengen heeft wel wat. Met elkaar de geloofsbelijdenis hardop zeggen geeft wel verbondenheid over taal en cultuurgrenzen heen.
De ontmoetingen met de mensen tijdens de internationale Bijbelstudie kring en de kerkdiensten, maar ook de avondsluitingen met elkaar hebben ons ook geestelijk opgebouwd.

5.) Hoe vinden jullie tot nu toe het resultaat van de bouw
We vinden dat het heel snel gegaan is allemaal. Mooi wat we zo met elkaar in twee weken hebben kunnen doen. De slaapzaal is ook veel groter als dat we ons hadden voorgesteld. Fijn, want de kinderen hebben echt absoluut meer ruimte nodig! We hebben ook vertrouwen in de aannemer dat het resultaat er straks mag zijn. We zijn behoorlijk hard van stapel gelopen in de eerste week, de tweede week merkten we al snel dat dit tempo met hoge temperaturen niet vol te houden is. Dan krijg je ook meer begrip voor het tempo waarin men hier gewend is te werken. Onze kinderen hebben er ook van genoten!
Cypressa, bedankt!
We kijken dankbaar terug op een bijzonder fijne tijd.


1 opmerking:

  1. Mooi om de foto's te bekijken en het verhaal erbij maakt het af.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.