Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

vrijdag 28 februari 2014

Welcome back in the warm heart of Africa

'Welcome back in the warm heart of Africa!'

Met deze woorden begroette Norbert, een Malawiaanse predikant, ons vandaag. Een lach van oor tot oor en een stevige omhelzing volgde. Een van de vele warme begroetingen sinds we weer terug zijn op Malawiaanse bodem.
Hij had al eerder een sms gestuurd en vandaag belde hij op of hij 'eventjes' langs mocht komen om 'hi' te zeggen. Het was een bescheiden manier om te vragen of het ons gelukt was om zijn medicijnen te vinden in Nederland en de tweedehands laptop waar hij wat voor gespaard had. Hij had geluk, beide hadden we voor hem kunnen meebrengen.
Hij heeft een aandoening aan een oog en de zalf die hij daarvoor nodig heeft is in Malawi niet verkrijgbaar. Met als gevolg dat zijn gezichtsvermogen sterk achteruit was gegaan. Hij gaf een paar maanden geleden aan bang te zijn op den duur blind te worden zonder de medicijnen. We zijn blij dat een bevriende arts in Nederland de zalf voor hem wilde meegeven.
Natuurlijk wilde de dominee ook uitgebreid weten hoe het met ons ging op verlof, of de reis heen en terug voorspoedig en veilig was verlopen (wat uiteindelijk nergens vanzelfsprekend is). Nog belangrijker voor een Afrikaan is de vraag - en die stelde hij natuurlijk ook - of het goed gaat met onze ouders en verdere familie. Je familie is je alles. In de landen van zuidelijk Afrika kennen we het begrip 'Ubuntu'; ik ben omdat wij zijn. Relaties zijn heilig, je kunt altijd een beroep op je familie doen en zij dus ook bij jou. Het is je sociale zekerheid met ziekte en sterfgevallen, de groep die je heeft opgevoed en waar je om goede raad altijd terecht kunt. 'Ubuntu', een mooi begrip! Deze cultuur staat wel onder druk, vroeger leefde de familie dichtbij en was je er gewoon voor elkaar. Tegenwoordig is men veel mobieler en zijn ook steeds meer mensen beter geschoold, waardoor ze voor een baan ergens anders gaan wonen, soms meer dan 10 uur reizen van hun familie vandaan.
De dominee wilde ook weten of het niet te koud was in Nederland. Wij moesten wel weer wennen in het begin. Zijn vraag was of we nog wel naar buiten gingen, bijvoorbeeld naar de winkel. Toen we vertelden dat het een zachte winter was, maar dat we wel buiten een dikke jas en vaak een sjaal om deden + wanten viel hij van de ene verbazing in de andere. 'om zo te moeten leven is echt een opgave' zei hij. 'Wij Malawianen zouden het daar in die kou nooit uithouden. 
Wederzijds brachten we hem ook de groeten over vanuit de gemeenten in Nederland en de GZB (in november heeft hij mensen van de GZB ontmoet). Zijn er genoeg dominees in jullie kerk? was zijn vraag. En ja, in Nederland zijn er genoeg dominees, maar veel gemeenten groeien niet meer. En zijn zelfs kandidaten die moeten wachten op een gemeente. In Malawi is dit precies andersom. Waarop hij antwoordde: wij hebben dringend dominees nodig, veel gemeenten hebben geen pastorale zorg van een dominee. Dus vertel ze dat maar dat ze hier zo aan de slag kunnen...!
Welcome in in the warm heart of Africa'.
5 opmerkingen:

 1. Fijn dat jullie je weer meer dan welkom voelen daar!
  Groetjes, Linda de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi geschreven! En wat een warm welkom! Mooie foto van de kids ;) See you. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Gods zegen! Moet af en toe nog eens denken aan de Godsdienstlessen van een paar jaar geleden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! Fijn om weer je plek daar weer in te nemen! Doe ze de groeten! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.