Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

vrijdag 28 augustus 2015

Van de Geitendans en de Muggenbraai

Al zingend en swingend komen ze naar voren. Het zijn de vertegenwoordigers van allerlei gemeenten en verenigingen in het district waar de kerk haar Kleine Synode hield.  Ze brengen allerlei geschenken met zich mee, zoals zakken rijst en mais, maar ook kippen en verse groenten. Voor het gekipkakel  en gezang uit danste een man met een geit...


Dit was mijn laatste Synode vergadering die ik mee mocht maken, volgend jaar hopen we bij leven en welzijn alweer terug te zijn in NL. Het is best bijzonden om mee te maken hoe de kerk op synode niveau bestuurd wordt. De geitendans ga ik natuurlijk ook missen. En ... ik denk niet dat ik in NL zo snel op een synode vergadering gevraagd zal worden om te bidden en danken voor 'the tea and something to bite'. 

Tijdens deze Synode vergadering werd bekendgemaakt wie mijn opvolger gaat worden. Wij kennen in Malawi geen beroepingswerk of sollicitatieprocedure voor predikanten.  Hier bepaalt de kerkleiding waar een predikant wordt geplaatst. Met onze taakgroep konden we wel wat invloed uitoefenen door een aanbevelingsbrief te schrijven met een lijst namen van predikanten die heel goed in het profiel zouden passen. 
We zijn daarom heel dankbaar dat het dominee Kapira is geworden, een predikant met gnoeg ervaring in de gemeente, een goede organisator en toegewijd tot het gemeentewerk. We verwachten dat hij aan het einde van het jaar zal verhuizen en DV per 1 januari 2016 in dienst kan zijn als 'understudy'. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De muggenbraai paste er nog net bij in de auto. Een elektrische vliegenmepper is best handig als je gaat kamperen aan het Malawimeer.  We zijn met de mannen-gebedsgroep 2 dagen weggeweest. Dit als afscheid van Matt, een goede vriend en collega uit Noord Ierland. Ruim 3 en half jaar geleden zijn we begonnen om met een aantal mannen op de missiepost elke vrijdagmorgen van 6 tot 7 gezamenlijk te bidden. We lezen een vers dat een van ons heeft aangesproken en delen onze zorgen en blijdschap om er vervolgens over te bidden met elkaar. Een enorme zegen en bemoediging, onmisbaar!
Om onze vriendschap te vieren zijn we 1 nachtje wezen kamperen bij het Malawi meer. Alle tijd voor goede gesprekken, zingen, bidden, zwemmen, lol, mountainbiken en een heerlijke braai. Een van de mooie herinneringen die we daar aan over hebben gehouden was toch wel die muskietenbraai. Een van de Malawiaanse vrienden vroeg zich 's avonds af hoe nou die muskietenbraai precies werkt. ' wordt de vliegenmepper dan heet?'  We legden uit dat het apparaat niet heet wordt en dat hij gerust 'eens' het knopje kon indrukken en even kon voelen ...  Ik weet niet wie er meer bokkensprongen maakte: die geit van de geitendans op de synode vergadering of onze Malawiaanse vriend met zijn hand op de muggenbraai!

1 opmerking:

  1. Vriend Tjerk, mooi verhaal, mooi geschreven.
    groeten vriend Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.