Nieuwe blog via mail binnenkrijgen?

donderdag 4 februari 2016

Gastblog

Voor de 2e keer naar Malawi was echt weer heel anders als de 1e keer. Er zijn weer andere dingen die je opvallen. Het was nu ook veel warmer als de 1e keer, een heel andere tijd van het jaar. We waren nu in de regentijd, met af en toe regen, maar tussendoor behoorlijk warm, soms wel 35 graden. Bijna de hele maand December met Kerst en ook met Oud en Nieuw zijn we in Malawi geweest. Dat was heel bijzonder om mee te maken.
We dachten Tjerk en Marieke en de kinderen later te ontmoeten in Malawi, omdat ze nog op vakantie waren in Zambia met andere GZB-ers naar een wildpark. Het was een grote verrassing toen ze ons ophaalden van het vliegveld.

De Kerstdagen waren we in Ekwendeni, waar we Kerst ook in de kerk vierden. De dienst begon al om half 8 ... Verschillende koortjes traden op. Het was een gezamenlijke viering, normaal is er een Engelse en een Tumbuka dienst na elkaar. Bijzonder om met elkaar de geloofsbelijdenis op te zeggen. Dat geeft verbondenheid over cultuur en taalgrens heen! Om je heen merk je aan helemaal niets dat het Kerstfeest was. Maar tijdens de dienst deed een koortje toch een poging wat Kerstgevoel in te brengen. Ze zongen een lied over het kind Jezus. Twee stoelen werden neergezet waarop 'Jozef' en 'Maria' plaatsnamen. Ze hielden een baby pop vast. Het koor danste en zong om hen heen als zogenaamde aanbidding voor het kind Jezus. Natuurlijk werden er zogenaamde cadeaus gegeven in glimmend papier. De collecte was ook anders als we gewend zijn. In Malawi gaan ze rij voor rij naar voren terwijl een koor een lied zingt. De collecte wordt voorin in manden gedaan. Na de dienst worden de gasten welkom geheten, die mogen dan naar voren gaan en zich voorstellen. Er wordt dan met je gebeden en de gemeente begroet je met drie keer klappen; in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Deze dienst duurde bijna twee uur.
Later hebben we ook een avondmaal dienst meegemaakt. Ook weer heel bijzonder hoe dat in Malawi ingevuld wordt. Het viel ons op dat er heel veel dingen rommelig zijn en gaan in Malawi, maar de kerkdienst is heel ordelijk, er ging echt eerbied van uit. Mooi ook om met dezelfde woorden van Jezus Hem over de hele wereld te gedenken in het breken van het brood en het drinken van de wijn.

Verschillende mensen die we de eerste keer ontmoet hadden, zoals het personeel van Tjerk en Marieke, hebben we nu weer opgezocht. Dat was erg leuk.

Koos is een paar dagen met Tjerk op reis geweest naar het noorden, een prachtig gebied in de bergen bij Tanzania. Ze hebben daar verschillende trainers opgezocht die Tjerk heeft opgeleid. Ook stonden een paar vergaderingen met kerkenraden en classis op het programma, om hen te motiveren voor het belang van de toerusting van kerkenraden. Dat was erg geslaagd. De opvolger van Tjerk, dominee Victor Kapira, kon zo ook meer kennis maken met het werk om trainers en kerkenraden te begeleiden. Koos heeft zijn ervaring met video-interactie-begeleiding ingezet en alles vastgelegd op de film. Een aantal leermomenten daaruit zijn later besproken met ds Victor Kapira en Tjerk. Erg motiverend, leren van je sterke kanten en ontdekken van blinde vlekken.
Net voor ons vertrek naar Malawi had de TFC een hele leuke kaartenactie georganiseerd in Bleskensgraaf. Wij waren er getuige van toen de pakketten aankwamen met de post. Meer dan 120 kaarten, met beste wensen en mooie woorden als meeleven. Dit hebben ze enorm gewaardeerd. Uiteindelijk zijn er drie deuren in huis mee vol behangen!

Het was heerlijk om gewoon wat van het dagelijks leven mee te maken op de missiepost, heel ontspannen. Behalve een paar dagen en nachten aan het prachtige Lake Malawi hebben we het vooral gehouden op wat bezoekjes in de buurt en gewoon gezellig bij Tjerk en Marieke en de kleinkinderen zijn. Een oma die voorleest of een opa die een potje Stratego doet is toch wel heel leuk. We hebben nog de verjaardag van Boaz meegemaakt.

Oud en Nieuw hebben we gevierd op Mount Zomba. Dat is een prachtige berg in het zuiden van het land, waar je beneden op het stadje Zomba kijkt en op de achtergrond op het gebergte van de Mulanje op de grens met Mozambique.


Het was een mooie reis vanuit Ekwendeni langs het prachtige Lake Malawi, 630 km naar het zuiden. Je ziet dan onderweg ook de andere kant van Malawi, ontzettende armoede. Honderden kilometers aan een stuk hetzelfde tafereel: haveloze kinderen meestal op blote voeten, armetierige huisjes, hardwerkende vrouwen op het land, groepjes mensen onder een mango boom. Maar ook ontzettend veel mensen lopen, of met een fietstaxi op weg naar de markt verderop. Daar zitten dan veel vrouwen onder een afdakje op een rijtje. Ze verkopen bijna allemaal hetzelfde: tomaten, uien en kool, soms ook wat mango's. Veder overal half afgebouwde huizen van modderstenen en uitgestrekte landjes met mais, overal mais. Industrie zijn we al helemaal niet tegengekomen.
Veruit het grootste deel van de Malawianen heeft geen betaald werk, de meeste mensen zijn zelfvoorzienend, althans, dat proberen ze dan...
We hebben zelf meegemaakt hoe vaak de stroom uitvalt voor soms vele uren per dag. Dat helpt natuurlijk ook niet mee voor de economie van een land. Het is een straatarm land, waar je best een beetje triest van kan worden. Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen, daar zijn we ook getuige van geweest.

Dit waren zomaar wat impressies, er valt natuurlijk veel meer te vertellen van 4 weken Malawi. Dit was om een indruk te geven van ons bezoek.We hebben vooral er erg van genoten om onze kinderen en kleinkinderen weer te zien na ruim 2 jaar. Daar gingen we natuurlijk vooral voor. Een goede tijd met elkaar gehad in een prachtig land met mooie mensen. En omdat we toch 'in de buurt waren' hebben we er ook nog een korte reis naar Zuid-Afrika aan vastgeplakt. Onvergetelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn als je wilt reageren op onze blogberichten.